spremno/motivacijsko pismo

Spremno pismo je dokument, ki ima večjo veljavo, hkrati pa je že po naravi manj strukturiran in definiran kot življenjepis. Zato menim, da je sestavi spremnega pisma potrebno nameniti celo nekaj več pozornosti kot sestavi življenjepisa. Spremno pismo nam omogoča, da vanj vlijemo vso svojo ustvarjalnost, kar jo premoremo in v njem izrazimo našo pravo osebnost. In to je tisto, kar si delodajalci želijo, mi pa jim mnogo prepogosto serviramo le generične prošnje, ki kar žarijo od naveličanosti, ko smo na toliko različnih podjetji naslovili že desetine, stotine spremnih pisem in življenjepisov.

Vseeno, pomembno je, da se pri kandidiranju za delovno mesto polno posvetimo vsakemu delodajalcu, preučimo njegove potrebe in se pokažemo v naši pravi luči, ter poudarimo, kje smo lahko pomemben doprinos k delodajalčevemu uspehu, če nas vzame na delovno mesto. Tule je nekaj napotkov, kako se čimbolje lotiti pisanja spremnega pisma, pod napotki pa vas čaka še kratka video predstavitev pisanja spremnega pisma – seveda zopet na mojem lastnem primeru.

Želite pridobiti delodajalčevo polno pozornost?

Položaj naslovne vrstice v motivacijskem pismu je neverjetno pomemben, zato pozor!

Umestimo privlačno naslovno vrstico takoj nad vsebino motivacijskega pisma. Poudarimo pisavo s krepkim tiskom, da bo izstopala. To bo prva stvar, ki jo bo zaposlovalec opazil. Imejmo v mislih, da nam bo izstopajoča naslovna vrstica prinesla mnogo več, kot kateri koli drug del motivacijskega pisma. Zakaj? Ker povleče bralca naprej v vsebino motivacijskega pisma. Brez vpadljive naslovne vrstice naše motivacijsko pismo lahko zlahka spregledajo in ga prepustijo pozabi.

Zakaj dobro napisane naslovnice delujejo tako dobro?

Odgovor je preprost: oglaševalci, trgovci in novinarji so nas dobesedno trenirali desetletja, da opazimo naslovnice časopisov in revij. Vedno se bomo ustavili in prebrali več, če nas pritegne dobra naslovnica. Nič drugače ni z motivacijskim pismom.

Naredimo lahko tako…

Neposredno nad pozdravom v motivacijskem pismu (Spoštovani gospod…), vstavimo našo zmagovalno naslovnico. Da jo naredimo še bolj učinkovito, ji okrepimo pisavo in jo postavimo na center strani (max. dve vrstici)

3 primeri odličnih naslovnih vrstic motivacijskega pisma:

Zelo bi bil vesel priložnosti, da se vam osebno predstavim za delovno mesto…

Verjamem, da sem odličen kandidat za delovno mesto….

Motiviran, prijazen in ciljno usmerjen. Se lahko dogovorimo za razgovor glede delovnega mesta? Veselilo bi me, če bi Vas lahko osebno spoznal.

Kako bi lahko zaposlovalec to spregledal?

Pomnimo, prvi korak pri lovu na službo je zagotovitev razgovora za delovno mesto. Uporaba naslovne vrstice, da pritegnete zaposlovalčevo pozornost IN prošnja za razgovor hkrati močno povečata možnosti za uspeh.

Kako pritegniti pozornost zaposlovalca z motivacijskim pismom

Podjetja in kadrovske agencije lahko prejmejo tisoče prošenj za delovna mesta. V takih pogojih lahko vsaki prošnji namenijo le nekaj trenutkov za hiter vpogled v kandidatov profil, kompetence, izkušnje, preden se premaknejo k naslednjemu kandidatu. Če si zelo želimo te službe, mora naše motivacijsko pismo vsebovati edinstven element, ki bo zadržal kadrovikovo pozornost in se bo uvrstilo v naslednji krog.

Kako lahko moje pismo izstopi iz množice?

Da napravimo naše motivacijsko pismo opazno, potrebujemo nekaj veščin in ustvarjalnosti. Nekaj osebne note, kot so lastni moto, kreativen slogan ali edinstven naslov nam lahko pomaga, da smo opaženi. Brez dvoma takšni elementi niso pravilo in so popolnoma izbirni. Seveda je dobro, če tem elementom damo možnost in z njimi naše pismo naredimo izstopajoče in drugačno od drugih.

Kam naj vstavim koščke lastne ustvarjalnosti

Ustvarjalnost pride najbolj do izraza na vrhu strani, kjer lahko takoj pritegne pozornost. Ni nujno, da so le besede, odražati pa je treba našo vrednost, ki jo lahko doprinesemo organizaciji. Obiščemo lahko njihovo spletno stran, kjer pobrskamo za idejami, kako lahko oblikujemo svoj slogan v skladu s poslanstvom organizacije. Če iščemo npr. delo kot šolski učitelj, naj slogan odraža našo skrb za učence in pomoč k bolj uspešnemu učenju. Podobno lahko kandidat za mesto tržnika oblikuje slogan, ki sporoča pripravljenost na izzive, premagovanje ovir itd.

Citati, izjave nekdanjih sodelavcev v motivacijskem pismu

Izjave, citati nekdanjih sodelavcev, nadrejenih in drugih o nas so lahko dobrodošel dodatek k motivacijskemu pismu. Lahko so to vrstice iz priporočilnih pisem, izjav o posebnih dosežkih, spominih naših nekdanjih sodelavcev. Če so izbrane in združene na ustvarjalen način, lahko naredijo močan vtis na delodajalca. Pomenijo namreč jasen signal delodajalcem, da vas je dobro pridobiti na svojo stran.

Naj vključimo cilje?

Če bi radi vključili izjavo o ciljih v motivacijsko pismo, bodimo prepričani, da so specifično naravnani na razpisano delovno mesto ali naše karierne cilje. Takšna izjava naj bi prepričala zaposlovalca o vaši zavezanosti k uresničevanju teh ciljev in k doprinosu, ki ga lahko prispevate delodajalcu. V zadostni meri naj izraža vrednost, ki jo naše veščine in sposobnosti prinašajo organizaciji.

Za konec

Motivacijsko pismo je pomembno in je lahko jeziček na tehtnici, ko je nabor kandidatov za razpisano delovno mesto močno konkurenčen in izenačen. Dobro napisano motivacijsko pismo lahko prevesi jeziček na našo stran. Zapomnimo si predstavljene elemente in jih uporabimo razsodno in učinkovito.

8 pravil za pisanje privlačnega motivacijskega pisma

Se naš CV in motivacijsko pismo lepo dopolnjujeta? Nekateri pravijo, da ne, saj nihče ne bere motivacijskega pisma. Do določene mere to drži, saj motivacijskega pisma ne berejo vsi kadroviki. Predvsem zato ne, ker pravijo, da so motivacijska pisma le »kup nakladanja«

To se zgodi predvsem, ko v motivacijskem pismu nimamo povedati nič novega ali vznemirljivega, niti ne omenjamo, zakaj si pravzaprav želimo tega delovnega mesta. Iz tega stališča je eden od načinov, kako lahko izstopimo s svojim pismom, da napišemo res dobro motivacijsko pismo. Lahko pa naredimo še kaj več. Pomagajmo si z naslednjimi točkami.

 1. Informirajmo se o delodajalcu in delovnem mestu – prvič

Četudi se delovno mesto oglašuje preko kadrovske agencije, se še vedno lahko pozanimamo o naročniku. Pokličimo in se povežimo z njim. Mogoče nam na kadrovski agenciji ne bodo zaupali naročnikovih podatkov, še vedno pa nam lahko pomagajo pri informacijah v zvezi z izzivi delovnega mesta, kot ga vidijo na agenciji. V motivacijskem pismu seveda lahko napišemo, kako so nas na agenciji še dodatno motivirali za kandidaturo na to delovno mesto.

 1. Informirajmo se o delodajalcu in delovnem mestu – drugič

Če poznamo podjetje, nimamo izgovora, da ne bi pobrskali po internetu in pridobili čim več informacij o podjetju in vodstvu podjetja. In to je šele začetek.

Bistvo raziskovanja je, da najdemo nekaj privlačnih razlogov, zakaj si želimo delati za to podjetje in nekaterih načinov, kako lahko dodamo vrednost podjetju. V motivacijskem pismu se to pogosto pozablja.

 1. Motivacijsko pismo naj jasno sporoča, da smo prebrali oglas o razpisanem delovnem mestu. To lahko naredimo tako, da izpostavimo kriterije za kandidaturo iz oglasa in argumentiramo naše doseganje teh kriterijev.

Prav uporabljajmo ključne besede iz oglasa tako preko celotnega motivacijskega pisma. Če delodajalec pregleduje motivacijska pisma s pomočjo programske opreme, imamo večje možnosti, da jih program zazna v našem pismu.

 1. Poskusimo obdržati motivacijsko pismo na eni strani in v treh do štirih odstavkih. Edina izjema temu pravilu je, če ste nagovorjeni k »posebnemu izrazu zanimanja«. Takšen poseben izraz je nekakšen mini selekcijski kriterij, v katerem izražamo, kako dobro izpolnjujemo kriterije za delovno mesto.
 2. Držimo se logičnega sosledja pisanja motivacijskega pisma. V treh korakih:

– Specifični in tehtni razlogi, zakaj si želimo tega delovnega mesta

– Jasni argumenti, zakaj bi morali zaposliti nas

– Kaj si želimo, da se zgodi, ko delodajalec prebere naše pismo

 1. Bodimo osebni. Če poznamo ime (priimek) kadrovika, ki bo bral naše pismo, ga uporabimo. Idealno je, če se motivacijsko pismo začne z »gospod« ali »gospa«. Če je neformalna komunikacija bolj na mestu (če recimo osebno poznamo kadrovika), ga lahko naslovimo z imenom.
 2. Motivacijsko pismo natipkajmo. Kadroviki se neradi ukvarjajo z razbiranjem hieroglifov, preprosto jim zmanjkuje časa za takšen hobi 🙂

Nekaj napak, ki jih ne smemo napraviti pri pisanju motivacijskega pisma

Slovnične napake

Vem, da ne nameravamo vnašati slovničnih napak, sploh ne v motivacijsko pismo. Kakorkoli, če res pozorno ne preberemo motivacijskega pisma, tako rečeno prosimo, da se nam zgodijo slovnične napake. Ko napišemo motivacijsko pismo, ga pozorno preberimo, prosimo še prijatelja/sošolca/cimra/partnerja, da ga prebere in nazadnje ga še enkrat preberimo. Slovnične napake so izredno zabavne, vendar le, ko se zgodijo komu drugemu.

Obupanost

Motivacijsko pismo je krasna priložnost, da delodajalcu pokažemo, kako zelo smo zainteresirani za delovno mesto. Vsekakor to ni čas, ko moledujete za službo. Najbolj privlačen kandidat je kvalificiran, zainteresiran za službo, ima pa tudi ponudbe drugih organizacij, ki bi ga rade zaposlile.

Občutek nejasnosti, generičnosti

Popolnoma razumem, če smo nekje pri devetdesetem motivacijskem pismo. Postane utrujajoče, odveč nam je dodajati osebno noto vsakemu pismu. A naredi ogromno razliko! Vložimo nekaj več časa v vsako motivacijsko pismo, tako, da delodajalec dobi občutek, da je nagovorjen on osebno, in ne kar kdorkoli.

Grožnje/nenavadne obljube

Čeprav se nam ne zdi, da bi pretili delodajalcu, a če napišemo nekako tako: “če me ne zaposlite, bo vašemu podjetju šlo slabše”, gremo v napačno smer. Podobno je z nenavadnimi obljubami, kot so: “Z menoj kot zaposlenim bo vaše podjetje prekosilo vso konkurenco v enem tednu. “ Namesto pripovedovanja, kaj se bo zgodilo, če nas zaposlijo, se raje osredotočimo na naše dosežke in iskanje sinergij ter naše dodane vrednosti za organizacijo.

Spoštovani gospod/gospa

Tako, kot nejasen, generičen občutek od prej, tudi neosebno nazivanje močno zmanjšuje naše možnosti za zaposlitev. Saj “gospod / gospa” se sliši res “gosposko”, a vendar kaže na našo lenobo pri iskanju njihovih imen. Poskusimo z googlom 😉

Naslednja stran

Nazadnje, a še vedno pomembno, motivacijsko pismo ne potrebuje naslednje strani. Če se zalotimo pri pisanju naslednje strani, smo že predaleč. Močno motivacijsko pismo obsega tri do pet odstavkov. Pismo služi kot kratek in sladek uvod, vse, kar je več, je dolgočasno in bo šlo v pozabo.

Nekaj pravil, ki bodo napravila motivacijsko pismo preprosto in učinkovito

Izziv motivacijskih pisem je, da rabijo biti jedrnata in naj nikoli ne presegajo ene strani. Kadroviki so zelo zaposleni profesionalci, ki si vzamejo 10-20 sekund časa, da preletijo vaše motivacijsko pismo – zato je pomembno, da se predstavite jasno in jedrnato.

Kako vključiti veliko informacij v malo prostora

Ni tako zahtevno, kot se zdi. Pravilo “manj je več” definitivno drži pri pisanju motivacijskega pisma. Zahteva, da namenimo čas in pozornost na nujno vsebino, le na bistvene točke, katere so delodajalcu zanimive. To lahko storimo na naslednje načine:

 1. Trije odstavki

Oblikujmo le tri odstavke. V prvem povejmo delodajalcu, za katero delovno mesto se prijavljamo in zakaj. V drugem naštejmo naše veščine in izkušnje. V tretjem pa jasno in direktno vprašajmo za možnost, da se osebno predstavimo pri delodajalcu.

 1. Ostanimo jedrnati

Poskrbimo, da omejimo vsak odstavek na tri ali štiri dobro oblikovane stavke, brez besedičenja. Čisto možno je, da bodo ti dobro napisani stavki najbolj pomembni v naši karieri, zato si vzemimo čas in jih napišemo v privlačni obliki, da bomo bralca navdihnili za branje našega življenjepisa in mogoče tudi za povabilo na zaposlitveni razgovor.

 1. Izgled

Pustimo dovolj prostora na robovih listov in poskrbimo za dvojni presledek med odstavki. Tako bo motivacijsko pismo bolj prijazno očem in sproščujoče za bralca.

 1. Pospešimo branje

S pomočjo alinej omogočimo bralcu, da v trenutku prebere, kar želimo povedati. Želimo doseči, da bo bralec v dveh sekundah zajel bistvo motivacijskega pisma, preden se mu bolj pozorno posveti.

 1. Preverimo ga še enkrat …in še enkrat

Pozorno preverimo, če se nismo kje zatipkali, počistimo slovnične napake in ga nato natisnimo za končno preverjanje. Ko menimo, da je dobro, ga dajmo preveriti tudi prijateljem in sorodnikom.

Tako, opravljeno!

Predstavljajmo si, kako se bo počutil delodajalec, ko bo odprl naše novo motivacijsko pismo. Upajmo, da bo našel preprosto, jasno pismo, ki vsebuje le nujne informacije in poziv k akciji – vabilu na zaposlitveni razgovor.

Zaključek

Pravilo motivacijskih pisem je, da je preprosto. Zaposleni delodajalci bodo cenili jedrnatost našega motivacijskega pisma. Naslednji korak pa je kratek in ljubek CV, ki bo skladen z našim novim motivacijskim pismom.

Srečno s pisanjem spremnega pisma! 🙂

Sedaj pa še video predstavitev pisanja spremnega pisma

Share